ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Στο Βουργαρέλι σήμερα, 19η Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00π.μ., το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων, που συνήλθε σε ειδική διαζώσης συνεδρίαση με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστου Χασιάκου, έπειτα από τον πρόωρο και αδόκητο θάνατο του Δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, εξέδωσε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη πένθους και απόδοσης ελάχιστου φόρου τιμής

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

O Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Δήμαρχος Ιωαννίνων εξελέγη τον Ιούνιο του 2019, ως επικεφαλής τού πολυσυλλεκτικού συνδυασμού «Γιάννενα Νέα Εποχή».

O Μωυσής Ελισάφ, υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα.

Δεν ήταν απλά ένας Δήμαρχος. Ήταν άνθρωπος ανιδιοτελής, της προσφοράς, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με απίστευτα σημαντικό έργο στο πεδίο της Ιατρικής.

Ήταν πάντα ένας ενεργός πολίτης, με ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων. Πίστευε, και αγωνίστηκε για αυτό, ότι τα Γιάννενα έπρεπε να γίνουν σταυροδρόμι συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, αντιλήψεων και παραδόσεων. Ο ίδιος έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του.

 

Για τους λόγους αυτούς,

το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων

 

α π ο φ α σ ί ζ ε ι   ο μ ό φ ω ν α

  • Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 

«Αιωνία του η Μνήμη»