Μουσεία-Βιβλιοθήκες

Λαογραφικό Μουσείο Κάραλη

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας το '70 από τον Παντελή Χρ. Καραλή και το αποτέλεσμά της είναι η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης στην Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας.

Η συλλογή αρχικά στεγάστηκε στους χώρους του καφενείου του ιδρυτή, σ' ένα πέτρινο κτίριο του 1928. Λειτούργησε έτσι για χρόνια ένα ζωντανό μουσείο-καφενείο, όπου ο μύθος και η πραγματικότητα συνυπήρχαν με τον καφέ και το τσίπουρο, αλλά και με την υγρασία, το σαράκι, τη σκόνη και την εγκατάλειψη.

Το 1997 η συλλογή εντάχθηκε στο κοινοτικό πρόγραμμα LEADER II, τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε η Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤΑ-ΝΑΜ). Στα πλαίσια αυτά η λαογραφική συλλογή Καραλή οργανώθηκε σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ζωής.

Ο Παντελής Καραλής άρχισε τη συλλεκτική του δραστηριότητα χωρίς καμμιά γενική ή ειδική γνώση λαογραφίας. Ίσως γι' αυτό δεν παγιδεύτηκε στην πρακτική της συγκέντρωσης αντικειμένων που έμοιαζαν να διαθέτουν τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του ανωτέρου, του κατ' εξοχήν πολιτισμού (το "ωραίο" κόσμημα, το "λεπτεπίλεπτο" δημιούργημα, την "επίσημη" στολή , το τραγούδι "ποίημα").

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια συλλέγει και καταγράφει έναν τρόπο ζωής μιας περιοχής στην οποία γεννήθηκε και ζει: τα απλά, δουλεμένα, καθημερινά εργαλεία, τα ρούχα, τα τραγουδησμένα τραγούδια, την ολότητα της ζωής και τέχνης των Τζουμέρκων, τον ξύλινο πολιτισμό τους. Κατορθώνει έτσι να συνδέσει το μουσείο με τη ζωή μέσα από τα εκθέματά του, τα οποία, εκτός από την οργανική τους λειτουργία, καθρεφτίζουν το καθένα τους την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό μέσα στον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν.

Η συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια, καλύπτει χρονικά και τους δύο τελευταίους αιώνες. Το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.

http://www.hosepsi.net/html/index.aspx?pageid=61

http://optimedia.gr/kypseli/museum/museum1.htm

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

Λαογραφικό Μουσείο της Ι.Λ.Ε.Τ. στα Άγναντα

Kαταστατικός   στόχος   και   πρωταρχική επιδίωξη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων  ήταν και είναι  η ίδρυση   και  η   λειτουργία  Λαογραφικού Μουσείου Τζουμέρκων.

Ότι   λαογραφικό   υλικό  απέμεινε  πια   και  είναι αψευδής μάρτυρας της Τζουμερκιώτικης λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς έπρεπε να περισυλλεγεί, να διασωθεί και να προβληθεί:
• Λαογραφικό υλικό το οποίο μας παραπέμπει σε παλιότερες νοσταλγικές εποχές  και  ξαναζωντανεύει πτυχές και όψεις της ιστορίας, της ζωής, της καθημερινότητας και των ασχολιών των Τζουμέρκων.
•    Αντικείμενα» που κινδυνεύουν να σαρωθούν και ναεξαφανιστούν   από   την   επέλαση   του   σύγχρονουτ εχνικού   πολιτισμού   με   τις   ευδαιμονιστικές . και υλιστικές τάσεις του.
• Πράγματα που θυμίζουν στους μεγάλους και γνωρίζουν στους νεότερους αλλοτινές εποχές που δυστυχώς σβήνουν και χάνονται ανεπιστρεπτί.

Χρόνια τώρα - με ζήλο και μεράκι, με ανιδιοτελή και ειλικρινή αγάπη, αθόρυβα, υπομονετικά και μεθοδικά συγκεντρώθηκε το λαογραφικό υλικό που φιλοξενείται και εκτίθεται στο λαογραφικό μουσείο της Εταιρείας. Φιλοδοξία  μας όμως είναι  ο εμπλουτισμός του Λαογραφικού  Μουσείου  με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα απ' όλα τα χωριά των Τζουμέρκων, έτσι ώστε ο επισκέπτης να δει και να ξεχωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χωριού και να φύγει έχοντας αποκομίσει μια συνολική και πλήρη εικόνα της τοπικής παράδοσης και κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος χρειάζεται η συμβολή όλων μας έτσι ώστε κάποια στιγμή το μουσείο μας να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλα ανάλογα της πατρίδας μας.
Το Λαογραφικό Μουσείο της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρεία Τζουμέρκων [Ι.Λ.Ε.Τ.] βρίσκεται στην πάνω πλατεία στα Άγναντα

http://www.ilet.gr/main/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=2&Itemid=27

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Λαογραφικό Μουσείο Ανεμορράχης »