Υποστηρικτής στον "Ευχίδειο άθλο" Πλαταιές - Δελφοί ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων

                        "ΕΥΧΙΔΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ 2019 ΠΛΑΤΑΙΕΣ - ΔΕΛΦΟΙ" 107,5χλμ.

                                                     Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΗΜΙΘΕΩΝ ...

 

Στα βήματά σου ψάχνουμε τους ψίθυρους αιώνων
ήχους που φτάνουν ως εδώ ,το νόημα των αγώνων
άγνωστος είσαι στους πολλούς το όνομά σου Ευχίδας
τρέχοντας συ μετέφερες τη δάδα της ελπίδας

   Ο Ευχίδειος άθλος είναι αγώνας υπεραπόστασης, ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός ίσως ο δυσκολότερος στην Ελλάδα ορεινός αγώνας ασφάλτου που καλύπτει τη διαδρομή Πλαταιές- Δελφοί-  Το όνομά του είναι παρμένο από τον Ευχίδα, που κατά το μύθο έτρεξε αυτή την απόσταση, το 479π.Χ., μετά τη μάχη των Πλαταιών, θέλοντας να φέρει στις Πλαταιές νέο "ιερό πυρ" από τους Δελφούς, γιατί οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι αυτό που είχαν μολύνθηκε από την παρουσία των Περσών.  Ένας αγώνας ο οποίος απαιτεί υψηλό επίπεδο προετοιμασίας των αθλητών.

Ο σύγχρονος Ευχίδειος Άθλος διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2000. Η διαδρομή έχει μήκος 107,5 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει υψομετρικές διαφορές περίπου 1.400 μέτρων και ολοκληρώνεται σε 15.15 ώρες. Ο φετινός 20ος Ευχίδειος Άθλος περιελάμβανε συν 2,5 χιλιόμετρα παραπάνω λόγω του περάσματός του από το στάδιο του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Οι αθλητές καλούνται να ανέβουν και να κατέβουν δυο ιστορικά βουνά τον Ελικώνα και τον Παρνασσό. Από τους 149 Έλληνες και ξένους αθλητές που επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος και βρέθηκαν στην εκκίνηση στις 12:00 τα μεσάνυχτα μόνο 8 ήταν γυναίκες.

Είναι σημαντικό να είσαι 6η γυναίκα ανάμεσα στους 86 οι οποίοι τερμάτισαν εντός χρόνου με 63 τερματισμούς εκτός χρόνου με εγκαταλείψεις και αποκλεισμούς  παίρνοντας την δάδα του Ευχίδα στον τερματισμό Όλα γίνονται αρκεί να το πιστέψεις ,να ελπίζεις, να το παλέψεις, να μην εγκαταλείψεις, να τερματίζεις με το κεφάλι ψηλά, την ψυχή σου λυτρωμένη, το μυαλό σου καθαρό και να λάμπεις από το φως της δάδας του Ευχίδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Κο Μαρίνο Γαρνέλη  που πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα για τη βοήθειά του, καθώς επίσης  και την οικογένειά μου που με στήριξε σε όλη την πολύμηνη προετοιμασία μου.


…ο δύσκολος αντίπαλος στον εαυτό σου υπάρχει
μ΄επιμονή κι υπομονή μ άυτόν δώσε τη μάχη..

( απόσπασμα από τον ύμνο του Ευχίδειου Άθλου)

 

Ελπίδα Γιώτη