ΓΡΑΙΚΙΚΟ

Στους πρόποδες των δυτικών Τζουμέρκων βρίσκεται το χαμηλό βουνό της Τζούμας, που το σχήμα του μοιάζει μ’ αυγό. Η Τζούμα, στα ριζώματά της, φιλοξενεί δύο χωριά, τα Τζουμοχώρια. Νοτιοανατολικά της το Γραικικό και Βορειοδυτικά της τα Κουκκούλια ή Κουκκουλίστα.

Η Τ.Κ. Γραικικού βρίσκεται σε υψόμετρο 680μ., και απέχει 60χλμ-γέφυρα Πλάκας και 53χλμ-γέφυρα Τζαρή από την Άρτα.

Δημογραφικά στοιχεία 2011

Τοπική Κοινότητα Γραικικού Άρτας [ 302 ]

 • το Άνω Γραικικό [ 96 ]
 • τα Γουριανά [ 58 ]
 • η Γραβιά [ 35 ]
 • το Κάτω Γραικικό [ 66 ]
 • ο Ρωμανός [ 39 ]
 • το Σελί [ 8 ]

 

Δημογραφικά στοιχεία 2001

Δ.δ. Γραικικού [ 621 ]

 • το Άνω Γραικικό [ 162 ]
 • τα Γουριανά [ 127 ]
 • η Γραβιά [ 66 ]
 • το Κάτω Γραικικό [ 170 ]
 • ο Ρωμανός [ 80 ]
 • το Σελιό [ 16 ]

 

 

Οικισμοί

1. το Άνω Γραικικό

 

2. τα Γουριανά

3. η Γραβιά

4. το Κάτω Γραικικό

 

5. ο Ρωμανός

 

6. το Σελιό

 

Ιστορικά στοιχεία

 

Μέχρι το 1927 έφερε το όνομα Γρετσίστα. Πιθανότατα προέρχεται από τη Σλαβική λέξη Γκρέτσι που σημαίνει Έλληνας. Μια εκδοχή για την ονομασία των Ελλήνων ως Γραικοί, πιθανώς να προέρχεται από την Λατινική Graeca που σημαίνει ορεινός.

Το Κάτω Γραικικό είναι κοντα στους οικισμούς Γουριανά και Ρωμανός. Οι παλαιοί κάτοικοι λένε ότι τα Γουριανά παλαιότερα επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάζοταν Καριανά. Παλαιότερα ο οικισμός Γουριανά χωροθετούνταν στην κορυφή Πάνω Κουτσελάτα αλλά εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους το 16ο αιώνα λόγω επιδημίας χολέρας. Τμήματα του παλαιού οικισμού υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ο οικισμός Ρωμανός είναι νεότερος και δημιουργήθηκε από Σουλιώτες που ήρθαν από τον ομώνυμο οικισμό από τη Λάκα Σουλίου μετά την καταστροφή του Σουλίου από τον Αλή Πασά. Σε χάρτη του 1823 του Γερμανού Reinchert ο οικισμός Ρωμανός που βρίσκεται στη Λάκα Σουλίου μέχρι σήμερα σημειώνεται ως Romannades.

Μνημεία – Μουσεία

Αρχαίο Μνημείο

Στην περιοχή υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος της ακρόπολης των Γουργιανών, πρόκειται για την Αρχαία ακρόπολη μεταξύ Γουριανών και Ρωμανού (οικισμός της κοινότητας Γραικικού). Περιλαμβάνονται αρχαίοι τάφοι στη θέση"Pόγκι" και αρχαίο νεκροταφείο στη θέση "Σπιτοτόπι" . (ΥΑ 15794/19-12-1961 - ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962)

Μεταβυζαντινό Μνημείο

Η ιερά μονή Χρυσσοσπηλιώτισσας (Γούργιανα). Ο ναός πήρε τη σημερινή του μορφή το 1663, όταν πιθανόν ανακαινίσθηκε εκ βάθρων παλαιότερος ναός. Οι τοιχογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του χρονολογούνται το 1801. Βρίσκεται στη θέση Τζιούμα κοντά στον οικισμό Γουριανά. Είναι μετόχι της μονής Θεοτοκίου και τιμάται στη μνήμη της Γέννησης της Θεοτόκου. Ονομάστηκε έτσι, γιατί σε σπηλιά που υπάρχει στον περίβολο του ναού βρέθηκε κατά την παράδοση χρυσή εικόνα της Παναγίας, η οποία δυστυχώς σήμερα δε σώζεται. Άλλη παράδοση λέει πως στις σπηλιές που βρίσκονται γύρω απ' το μνημείο, γινόταν κρυφό Σχολείο απ' τους καλόγηρους σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η ιερά μονή Χρυσοσπηλιώτισσας Γουριανών (μαζί με τα προσκτίσματα και τις βρύσες) είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ33/9692/241/9-4-1986 - ΦΕΚ 289/Β/24-4-1986)

Νεώτερο μνημείο

Νερόμυλος, στο οικισμό Γουριανών ιδ. της κοινότητας και της Εκκλησίας. Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι αποτελεί αξιόλογο δείγμα κτιρίου ειδικής χρήσης με στοιχεία τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την παραγωγική και κοινωνική ιστορία του οικισμού και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.(ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4244 π.ε./9670/3-2-1998 - ΦΕΚ 228/Β/11-3-1998).

Φυσικά Αξιοθέατα

 

Αξιόλογες εκκλησίες - Ι. Μονές

·       Η ιερά μονή του Αγ. Χριστοφόρου που βρίσκεται στο Γραικικό συγχωνεύθηκε το1860 με τη μονή Αγ. Αικατερίνης στον Καταρράκτη Άρτας.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια

·Αγίου Χριστοφόρου στο Γραικικό

· Στα Γουριανά : Χρυσοσπληλώτισσας και Αγίου Βησσαρίωνα

                Στο Κάτω Γραικικό 15 Αυγούστου

 

Σύλλογοι

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κάτω Γραικικού

Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Άνω Γραικικού ΄΄Η φωνή του χωριού΄΄

Σύλλογος απανταχού Ρωμανιωτών Άρτας  ΄΄Η Ομόνοια΄΄

 

Χρήσιμοι ιστότοποι

http://www.ntua.gr/MIRC/db/epirus_db/4%20Arta/4_1_D_Agnantwn/4_1_2_DD_Graikikou/4_1_2_DD_Graikikou.htm

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΙΣΤΡΑΤΟ